"Zdrowa żywność" - warsztaty żywieniowe pod patronatem Stowarzyszenia Vega Polska
Uczniowie klas pierwszych i z grup zerowych wzięli udział w warsztatach rozwijających umiejętność przygotowywania zdrowych posiłków. Pod bacznym okiem dietetyków i kucharzy uczniowie poznawali wartość odżywczą owoców i warzyw, które powinny występować w codziennym żywieniu. Dzieci mogły dotknąć, powąchać i skosztować owoce, warzywa oraz nasiona dyni i słonecznika. Wśród owoców i warzyw były smakołyki polskie i egzotyczne np.: owoce cytrusowe, różne gatunki sałaty czy bakłażan. Piliśmy koktajl ze zmiksowanych jabłek, bananów, liści świeżego szpinaku w źródlanej wodzie. Przygotowywaliśmy kolorowe sałatki z różnych liściastych warzyw, pomidorów posypanych nasionami dyni i słonecznika. Wspaniale bawiliśmy się lepiąc z masy bananowo-daktylowo-kokosowo-kakaowej słodkie kulki. Znamy zasady zdrowego odżywiania się. Będziemy pamiętać, że owoce i warzywa muszą występować w każdym codziennym posiłku, w czasie: I i II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Dziękujemy przedstawicielom Stowarzyszenia Vega Polska za zorganizowanie bardzo smacznych warsztatów żywieniowych.